Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra  2024. április 30. | Ma Katalin és Kitti napja van.

HAT-KP-2-2021/1-000079

07
09
2022

Élménybeszámoló

Az utazásunk a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium előtt kezdődött, 2022.08.23-án hajnali háromkor. Átlépve az ország határát első megállónk Déva vára lett volna, de a felújítási munkálatok miatt, ez sajnos meghiúsult.  Ezt követően Vajdahunyad vára felé vettük az irányt, ahol körbenéztünk a várban, és betekintést nyerhettünk a történelem néhány apró morzsájába. Tettünk egy sétát Segesváron a gyönyörű óvárosban, majd ellátogattunk Székelykeresztúrra a körtefához, ahol a legenda szerint utoljára látták Petőfi Sándort. Az első napot egy víztározónál zártuk, ahol a helybéli osztálytársunk történeteit hallgattuk, majd elfoglaltuk szállásunkat Gyergyóújfaluban. 

A második napunkat Korondon kezdtük, ahol több szakmával és azok hagyományaival is megismerkedhettünk. Betekintést nyerhettünk a taplászatba és a fazekasságba, a székelykapuk jelentőségéről tanulhattunk, és megkóstolhattuk a helyi háziasszonyok által készített sajtot is. Utána utunk Szejkefürdőre vezetett, ahol megnéztük a székelykapukat és Erdély makett mását. Megálltunk Székelyudvarhelyen, ahol történelmi személyek szobrait néztük meg, majd a nap végén megálltunk a szállásunk közelében lévő andezit bányánál.

Csütörtökön a gyergyóújfalui általános iskola fogadott minket, ahol egy focimeccs keretein belül megmérettettük magunkat. Ezután Csicsaj hegyen a polgármester az erdészházában megvendégelt minket kürtöskaláccsal, és érdekes előadást tartott a környéken élő medvékről, majd túrázni indultunk. Első túránk a Csicsaj sziklához vezetett, ahonnan csodás kilátás nyílt a gyergyói medencére. Kis pihenő után az Ördög tóhoz mentünk, ami az egyetlen hegyi tőzegláp a Hargita hegységben. A túrák után tábortűz mellett sütögettünk.

Pénteken a túravezetőnk elsőként a Súgó-barlangba vezetett el minket, majd utunkat a Gyilkos-tóhoz folytatódott, és ez a rövid megálló után a Békás-szorosban található lengőhidakat vettük úticélul. Végig mentünk busszal majd gyalog a Pokol kapuján, a Pokol tornácán és a Pokol torkán. 

Hazautazásunk előtti utolsó napon a csapat nagy része felment a hétlétrás vízesésre, majd elmentünk a Tőzegmohás Rezervátumba, ahol megtekintettük a Jégkorszak korából származó növényeket, majd lesétáltunk a Szent Anna-tóhoz. A nap végén megálltunk Csíkszeredán, ahol a Mikó várba látogattunk és Madéfalvi emlékműnél koszorút helyeztünk el. Hazafelé úton még egy kis medvét is megcsodálhattunk a busz ablakán keresztül. 

Vasárnap hajnalban elindultunk haza, de előtte kitérőt tettünk a tordai sóbányához, és egy étteremnél is megálltunk ebédelni. Nagyon sok pozitív élménnyel és emlékkel tértünk haza.Köszönjük a lehetőséget!

HAT-KP-2-2021/1-000079

Hol vagyok? Iskolánk / Határtalanul